Focaccia met olijven & tomaten

  • Preparation Time 60 min.
  • Difficulty level: Gemiddeld

Recept van

Focaccia olijven en tomaten

Voedingswaarden

Energie 2925
Vetten 115.8
Vezels 35.1
Koolhydraten 444.6
Eiwitten 8.7

Ingrediënten

Voor 12 porties

  • 500 g Loprofin Mix*
  • 380 ml water
  • 100 g zwarte olijven
  • 100 g zongedroogde tomaten
  • 40 ml olijfolie
  • 1 teentje knoflook
  • 1 takje rozemarijn
  • 8.5 g gedroogde gist
  • 8 g zout

Bereiding

15 minuten voorbereiding – 30 minuten rijzen – 15 minuten afbakken

Voor 12 porties (1 brood)

Dit eiwitarme focaccia met olijven en tomaten recept is makkelijk te bereiden, smaakvol en ideaal wanneer je eens iets anders wil eten dan het traditionele eiwitarme brood.      

  1. Los het zout op in handwarm water. 
  2. Doe de Loprofin Mix* met de gist en de olijfolie in een mengkom. 
  3. Meng met behulp van een mixer met deeghaken en doe er geleidelijk aan het water met het opgeloste zout bij. Mix 5 minuten met hoge snelheid tot een glad en soepel deeg. Voeg de geplette knoflook en rozemarijn toe en meng dit goed. 
  4. Laat het deeg bij 20°/25°C gedurende minimaal 1 uur rijzen. Het deeg moet dan in grootte verdubbeld zijn. 
  5. Verwarm de oven voor op 240 °C (hetelucht). Doe water in een schaal en plaats deze in de oven. Zo wordt de korst van het brood heerlijk krokant.
  6. Voeg de gesneden olijven en zongedroogde tomaten toe en spatel dit voorzichtig door het deeg.
  7. Leg het deeg op een bakplaat met bakpapier. Smeer in met olijfolie.
  8. Zet het brood in de oven op 240 °C voor 15 minuten.
  9. Verlaag de temperatuur dan naar 220 °C en bak 15 minuten af.  
  10. Laat de broodjes afkoelen op een rooster.

Tip van de chef

  • Kan gegeten worden als lunch of borrelhapje. 
  • Bakken: Je kan de broden in de oven of in een broodbakmachine bakken. De hoeveelheden blijven onveranderd. Kies bij het broodbakmachine voor het glutenvrije programma. De bereiding bij een broodbakmachine vraagt 5 minuten voorbereidingswerk, daarna moet het brood 1 uur 50 minuten bakken. 
  • Bewaaradvies: Maak het brood een keer per week. Het is geschikt om maximaal 1 maand in te vriezen. Aanbevolen wordt om het brood in te vriezen direct nadat het uit de oven komt, zodat het zijn soepelheid behoudt. Doe er eventueel een sticker op met de bak datum en de hoeveelheid eiwit die het bevat.

Info

  • Ondanks zorgvuldige berekening kunnen voedingswaarden afwijken per product. Raadpleeg daarom altijd uw diëtist bij gebruik of aanpassing van de recepten. 
  • *Loprofin Mix is een voeding voor medisch gebruik. Dieetvoeding bij aangeboren stofwisselingziekten of aandoeningen waarbij een eiwitbeperkt dieet noodzakelijk is. Te gebruiken onder medisch toezicht.