Uit eten gaan

Jij vindt het ook leuk om uit eten te gaan met familie, vrienden of een romantische date! Een aangename sfeer, bediend worden, niet hoeven koken.

Maar ja, als je PKU hebt, kan dit in het begin een beetje stressvol zijn. Je bent gewend aan je eigen routine, om thuis te koken, en als je je dan opeens in een andere situatie bevindt, kan dit een beetje verwarrend zijn.

Maak je geen zorgen, ook jij kan gewoon van een leuke avond in een restaurant genieten. En je hoeft helemaal niet naar een speciaal restaurant te gaan. Je kan net zo goed naar een steakhouse gaan als een Italiaans, Grieks of Frans restaurant. Het gaat erom dat je weet wat je moet kiezen. Je kan bijvoorbeeld een salade nemen, gegrilde groenten, aardappelgerechten of een kleine portie frites. Dat bevat allemaal weinig Phe. En uit ervaring weet je hoeveel je ervan kan eten.

Een vegetarisch restaurant kan ook geschikt zijn. Daar serveren ze meer gevarieerde gerechten op basis van groenten, evenals verschillende soepen. Vergeet niet dat bepaalde gerechten, ook al bevatten ze geen vlees, toch veel eiwitten bevatten. Let hierbij bijvoorbeeld op gerechten met eieren, kaas, sojaproducten, peulvruchten, granen of noten. Deze ingrediënten bevatten veel Phe.

Hieronder vind je enkele voorbeelden van wat je zoal kan vinden in een restaurant:

- soep van ui en tomaat of groentesoep;

- gerechten met gekookte groenten;

- salade van tomaten of rauwkost (zonder kaas, ei, ham of vis). Het liefst met een dressing van olie en azijn;

- aardappelgerechten, zoals een portie frites, gepofte aardappels of in de oven gebakken aardappels;

- als je een hogere tolerantie hebt voor Phe, kun je ook verschillende rijstgerechten eten in Aziatische restaurants;

- als dessert: roomijs met fruit, een sorbet op waterbasis, een fruitsalade of compote.

Je kan ook contact opnemen met de restaurants waar je vaak eet en vragen of ze bereid zijn om eiwitarme pasta aan te bieden of vragen of het mogelijk is een gerecht aan te passen door bepaalde ingrediënten te vervangen door extra groenten. Ze zijn wellicht bereid om recepten uit te proberen met eiwitarme producten die je dan voor hen mee kan brengen. En als ze het goed vinden, kan je hen een voorraadje geven en hen van tevoren waarschuwen wanneer je van plan bent om bij hen te komen eten.

Eet smakelijk!

Deel je ervaring over dit onderwerp:

Log in om je ervaring te delen