Het correct volgen van het eiwitarme dieet

Zelfs wanneer je weet dat het belangrijk is voor jouw gezondheid om je dieet te volgen, heb je er vandaag even helemaal genoeg van! Je kan het woord PKU niet meer horen, laat staan letten op wat je eet. Je vindt het te moeilijk om je aan het eiwitarme dieet te houden en het lukt je niet om altijd maar te letten op wat je eet, bijvoorbeeld wanneer je met vrienden bent. Of je hebt er genoeg van altijd maar uit te moeten leggen waarom jij iets anders eet wanneer je in een restaurant bent.

Wanneer je te maken hebt met dit soort problemen en je Phe-waarde vaak te hoog is, is het wellicht de moeite waard om te onderzoeken wat je kan doen om meer grip op de situatie te krijgen.

Enkele tips:

  • je kan een eetdagboek bijhouden waarin je noteert wat je gegeten hebt gedurende de dag. Zo kan je precies berekenen hoeveel Phe je binnenkrijgt. Op die manier houd je een goed overzicht over het geheel. Bovendien kan je zo zien wat voor jou de moeilijke momenten zijn.
  • je kan in een schrift een tabel bijhouden van producten en de hoeveelheid Phe die zij bevatten. Op die manier kun je voor je favoriete voedingsmiddelen de portiegrootte en het Phe-gehalte bijhouden.
  • je kan ook bepaalde apps gebruiken waarmee je een voedingsdagboek kan bijhouden en/of op kan zoeken wat de hoeveelheid Phe in bepaalde voedingsmiddelen is.
  • je kan van tevoren je maaltijden plannen met behulp van een weekplanner, waarmee je je boodschappen voor de hele week kan voorbereiden.
  • je kan ook grotere hoeveelheden koken en de rest in de koelkast bewaren voor wanneer je geen tijd of zin hebt om te koken.
  • als je niet zo’n planner bent, zorg er dan voor dat je altijd voldoende eten in huis hebt.
  • aarzel niet om hier onze snelle recepten te bekijken die je minder dan 20 minuten kosten.
  • je kan ook advies vragen aan anderen tijdens één van de evenementen om te weten te komen hoe zij erin geslaagd zijn hun zaakjes op orde te krijgen.
  • je kan deelnemen aan onze kookworkshops om nieuwe recepten te leren! Raadpleeg onze site te kijken wanneer de volgende workshops worden gegeven.

Hoe begin ik een voedingsdagboek?

Voor een voedingsdagboek schrijf je gedurende minimaal drie dagen alles wat je eet en drinkt op. Iedere keer dat je iets opschrijft, probeer je in steekwoorden aan te geven waar je hebt gegeten (bijvoorbeeld: aan tafel, voor de tv, in een snackbar/restaurant, in de kantine, etc.), met wie je hebt gegeten (bijvoorbeeld: met het gezin, alleen, met Thomas en Manon) en waarom je hebt gegeten (bijvoorbeeld: honger, troost, verleiding, stress, verveling, etc.).

Voor een goed voedingsdagboek is het belangrijk dat je echt alles opschrijft wat je hebt gegeten. Wees eerlijk, ook al ben je de fout in gegaan. Dit lijkt misschien zinloos of vervelend, maar je zal er versteld van staan wat je over jezelf te weten zult komen, bijvoorbeeld:

  • je zal je misschien realiseren dat je meer eet dan je denkt tijdens de maaltijden. Schep in dat geval eerst een kleine portie op en kijk of je daarna nog honger hebt. De porties afwegen kan vaak ook inzicht geven in portiegroottes.
  • je zal ontdekken dat er specifieke situaties zijn, buiten de maaltijden om, waar je in de verleiding komt om te eten. Probeer te bedenken waarom dit zo is en hoe je dit kan voorkomen.
  • bepaalde emoties kunnen ook van invloed zijn op je eetgedrag. Wanneer je bijvoorbeeld boos of verdrietig bent of je verveelt, heb je zin in eten, zelfs wanneer je niet echt honger hebt. Zoete snacks dienen vaak als troost. Wanneer je je hiervan bewust bent, heb je een grotere kans om je te beheersen.
  • de meeste mensen eten meer in gezelschap. Zelfs wanneer je geen zin hebt om veel te eten, kan je in gezelschap druk ervaren om te eten, omdat je mee wilt doen met de groep. Als je in een restaurant gaat eten met vrienden of familie, kijk dan van tevoren op het menu van het restaurant. Als je van tevoren weet wat je kan bestellen, ben je minder snel geneigd om impulsief te veel te bestellen.

Soms is PKU echt een last. Genoeg is genoeg.

Vroeg of laat, zal je je een keer zeer gefrustreerd voelen. Je hebt de indruk dat alles fout gaat. Je hebt er genoeg van om je anders te voelen, niet te kunnen eten als ieder ander, of eraan te moeten denken je Phe onder controle te houden. Je hebt gewoon zin om er de brui aan te geven.

Iedereen gaat door deze fase. Het kan je op verschillende momenten in het leven overkomen: als je gaat studeren, als je op jezelf gaat wonen, als je een nieuwe baan bent begonnen, als je iemand hebt ontmoet, etc. Of gewoon tijdens alledaagse momenten: wanneer je vrienden gebak of koekjes eten en jij kan niet meedoen, of wanneer je buiten de deur eet en iedereen kan iets lekkers bestellen behalve jij. Je wordt boos en je wilt je dat ook.

Met of zonder PKU, zijn er altijd momenten waarop alles tegenzit en je alles oneerlijk vindt. Je zou haast kunnen zeggen dat dat bij het leven hoort. Op die momenten wordt het eiwitarme dieet de druppel die de emmer doet overlopen. Dus je gaat voor de bijl en eet alles wat je tegenkomt. Zelfs wanneer dit te veel Phe bevat.

Door te praten met je familie of vrienden, kun je je woede ventileren en zal je je daarna weer beter voelen. Ze hebben vast een goed advies en kunnen je helpen je frustraties de baas te worden. Bespreek dit ook met je behandelteam, zodat zij ook hulp kunnen aanbieden.

Hier vind je een aantal tips om positief te blijven:

Wees actief

  • Regelmatig sporten helpt om je hoofd leeg te maken, het verbetert je humeur en het helpt je angsten te verminderen.
  • Maak op elke dag een moment vrij voor een leuke activiteit - ga zwemmen, wandelen met een vriend/in, luister naar muziek, doe iets creatiefs, of doe een andere activiteit die je leuk vindt.
  • Maak een lijst van personen die je bewondert en die hebben bijgedragen aan positieve veranderingen in je leven, op school, in je vriendengroep, in de wereld. Wat vind je zo inspirerend aan hen?

Zoek gezelschap

  • Wanneer je naar een feest gaat, neem dan iets te eten mee waar weinig eiwit in zit, om te delen met de anderen (op die manier weet je zeker dat er iets is wat jij kan eten).
  • Houd een lijst met eiwitarme snacks binnen handbereik voor het geval je onverwacht ergens wordt uitgenodigd.
  • Bereid jezelf voor op alle mogelijke vragen die je in sociale situaties gesteld kunnen worden.
  • Informeer je vrienden over jouw aandoening. Je zult zien dat ze een grote steun voor je kunnen zijn.
  • Ga op zoek naar een netwerk van andere personen met dezelfde stofwisselingsziekte om ervaringen uit te wisselen. Je kunt hen ontmoeten in het ziekenhuis, op sociale netwerken, tijdens evenementen die worden georganiseerd door patiëntenorganisaties of door Nutricia. Bekijk onze rubriek Evenementen om op de hoogte te blijven van de evenementen bij jou in de buurt.

Ook al is het niet altijd makkelijk om een stofwisselingsziekte te hebben, dit zou je er niet van moeten weerhouden om te doen waar je zin in hebt in het leven. De manier waarop je dit voor elkaar krijgt is wellicht anders, maar een beetje meer voorbereiding is vaak voldoende. Denk eraan, jouw stofwisselingsziekte bepaalt niet wie jij bent.

Vind je dagelijkse routine

  • Je lichaam functioneert beter wanneer het verspreid over de dag gevoed wordt. Probeer je aminozuurmengsel in 3 of 4 keer, regelmatig gespreid over de dag te drinken.
  • Heb je moeite om te onthouden wanneer je je aminozuurmengsel moet innemen? Stel dan voor de hele dag een alarm in op je telefoon.
  • Houd een voedingsdagboek bij, zodat je je dagelijkse inname kan volgen.

Begin de dag op de jusite manier

  • Het ontbijt is altijd de belangrijkste maaltijd van de dag, dus zorg ervoor dat je je aminozuurmengsel meteen vanaf de ochtend inneemt.
  • Als je een aminozuurmengsel in poedervorm gebruikt, meng dit dan alvast de avond van tevoren en bewaar het in de koelkast, voor als de ochtend nogal hectisch is.
  • Je kan het ook mixen met vers of bevroren fruit om een smoothie te maken.

Wees creatief

  • Maak een smoothie door ijsblokjes of bevroren fruit toe te voegen aan je aminozuurmengsel in een blender.
  • Meng je aminozuurmengsel in een glas met vruchtensap of bruisend water.
  • Zet je aminozuurmengsel 1-2 uur in de vriezer en eet het met een lepel.
  • Los je aminozuurmengsel in poedervorm op in een koud drankje dat je ergens ter plekke hebt gekocht.