Jij en je partner verwachten een kindje. Een geweldig en spannend avontuur! Zelf heb je fenylketonurie (PKU). Dat maakt het allemaal net iets spannender. 
Tijdens de zwangerschap ontvangt het ongeboren kind voedingstoffen via de placenta, waaronder ook het aminozuur fenylalanine ofwel Phe. Door de werking van de placenta zijn de bloedwaarden van Phe automatisch hoger bij de foetus dan in de moeder. Voor meer informatie hierover kan je bij je behandelaar terecht. Het is dan ook heel belangrijk om tijdens de zwangerschap lage Phe waarden te hebben. Dit doe je door voordat je zwanger wordt en tijdens je zwangerschap goed je PKU dieet te volgen.

Hulp bij het volgen van je PKU dieet 

Misschien heb je de afgelopen jaren een vrijer dieet gevolgd. Je behandelaar heeft wellicht aangegeven dat dat mocht, of je bent zelf wat minder streng geworden. Dan is het weer even wennen om je aan een streng eiwitarm dieet te houden. Weer strikter eiwitten tellen. Weer starten met een aminozuurprepraat. Doe het niet alleen! Betrek je partner erbij en vertel het aan je familie en vrienden. Leg uit waarom dit zo belangrijk is tijdens een zwangerschap. Als iedereen het begrijpt, kunnen ze je ook steunen. 

En natuurlijk zal je behandelteam je goed begeleiden. Er zal wekelijks (telefonisch) contact met je diëtist nodig zijn om het dieet en de bloedwaarden te evalueren. De diëtist zal je tijdens de zwangerschap ondersteunen bij het dieet en kan ook tips en adviezen geven indien sprake is van zwangerschapskwaaltjes die invloed kunnen hebben op je voeding. 

Aarzel niet om onze eiwitarme Hellowpro recepten te bekijken: